Οι κίνδυνοι χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Ερεθιστικά για τους πνεύμονες τα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Περισσότερα τα αναπνευστικά συμπτώματα για όσους κάνουν χρήση κανονικών και ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Τις 122 ουσίες που χρησιμοποιούνται στα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε εννέα ευρωπαικές  χώρες  μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα εξέτασε μια έρευνα.

Διαπίστωσε ότι όλα τα υγρά περιέχουν τουλάχιστον μια ερεθιστική χημική ουσία που μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα αναπλήρωσης για μια ποικιλία γεύσεων και περιεκτικοτήτων σε νικοτίνη, από τις δημοφιλέστερες εμπορικές μάρκες ηλεκτρονικών τσιγάρων στην αγορά. Η μελέτη κατέγραψε αναλυτικά ποιες ουσίες περιείχε κάθε υγρό αναπλήρωσης και σε ποια ποσότητα.

Διαπιστώθηκε ότι κάθε υγρό αναπλήρωσης περιέχει τουλάχιστον μία ουσία που ενέχει κάποιο επίπεδο κινδύνου, σύμφωνα με το σύστημα ταξινόμησης των Ηνωμένων Εθνών.

Μεταξύ άλλων εντοπίστηκε μεθυλ-κυκλοπενταλονόνη (στο 26%των δειγμάτων)  και α-ιονόνη (στο 9%), που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα αλλεργίας και άσθματος ή αναπνευστικές δυσκολίες κατά την εισπνοή τους.

Επίσης η μενθόλη (43% των δειγμάτων) και η αιθυλο-βανιλίνη (16,5%) μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο αναπνευστικό σύστημα.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία από την Ευρωπαική Ενωση δείχνουν σημαντική αύξηση στη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων κατά τα τελευταία χρόνια. Αποκαλύπτεται ότι τα υγρά αναπλήρωσης  που πωλούνται στη Ευρώπη, περιέχουν συστατικά που μπορεί να ερεθίσουν τους αεραγωγούς στο αναπνευστικό σύστημα.

Οι χρήστες πρέπει να γνωρίζουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι απαλλαγμένα από τους  κινδύνους και οι γιατροί πρέπει να ενημερώνουν τους ασθενείς τους ότι αυτά μπορούν να περιέχουν ερεθιστικές ουσίες.

Σχετικά  με τις τάσεις των καπνιστών που προσπαθούν να το κόψουν το διαπιστώνεται ότι τα τελευταία χρόνια μειώθηκε η χρήση υποκατάστατων  νικοτίνης καθώς και η καταφυγή σε ιατρική βοήθεια και κλινικές διακοπής καπνίσματος αλλά έχει αυξηθεί  ο πειραματισμός με το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως μέθοδο διακοπής καπνίσματος.

Περισσότερα συμπτώματα όσοι καπνίζουν ηλεκτρονικό και κανονικό τσιγάρο

Μία σουηδική επιστημονική έρευνα που έγινε σε πάνω από 30,000 άτομα δείχνει ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι συχνότερη μεταξύ των ήδη καπνιστών , σε σχέση με τους πρώην ή τους μη καπνιστές.

Η έρευνα έδειξε ότι όσοι κάνουν χρήση παραδοσιακού και ηλεκτρονικού τσιγάρου , έχουν περισσότερα αναπνευστικά συμπτώματα  ,όπως επίμονο βήχα, λαχάνιασμα και παραγωγή βλεννών.

Οι καπνιστές συχνά μετατρέπονται σε ατμιστές όταν δεν μπορούν να καπνίσουν κανονικό τσιγάρο (π.χ. σε μπαρ ή εστιατόριο)

Σύμφωνα εξάλλου με τις εκτιμήσεις των σουηδών ερευνητών τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν βοηθούν κάποιον να κόψει το κάπνισμα «ούτε προωθούνται στην αγορά ως ασφαλής εναλλακτική λύση στα συμβατικά τσιγάρα»

Σκληρότερες αρτηρίες έχουν οι ατμιστές νικοτίνης

Μία τρίτη σουηδική έρευνα με επικεφαλής τον Δρ. Μάγκνους  Λούντμπεκ του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης δείχνει για  πρώτη φορά ότι ατ ηλεκτρονικά τσιγάρα με νικοτίνη προκαλούν άμεσα σκλήρυνση των αρτηριών του ατμιστή.

Η σκλήρυνση αυτή είναι γνωστό ότι σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό αργότερα στη ζωή .

Διαπιστώθηκε ότι στα άτομα που είχαν ατμίσει τσιγάρο με νικοτίνη είχαν αυξηθεί τόσο η πίεση όσο και οι παλμοί της καρδιάς τους ενώ είχε περίπου τριπλασιασθεί -έστω και παροδικά- η αρτηριακή ακαμψία σε σχέση  με όσους είχαν ατμίσει τσιγάρο χωρίς νικοτίνη.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ – ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΑΚΟΠΗΣ

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο ΔΕΝ είναι μέθοδος διακοπής καπνίσματος.

Υπάρχει βοήθεια όταν αποφασίζει κάποιος που είτε  ατμίζει  , είτε  καπνίζει  , να διακόψει αυτές τις εξαρτήσεις.

Αυτό πραγματοποιείται με την θεραπευτική παρέμβαση ενός πνευμονολόγου που έχει εξειδικευτεί σε τεχνικές μεθόδους διακοπής.

Με τα προγράμματα διακοπής το άτομο δεν έχει συμπτώματα  στέρησης και δεν βάζει κιλά.

Το ποσοστό επιτυχίας ξεπερνά το 80%

Οι μέθοδοι διακοπής είναι δύο :

-ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΜΕ ΒΑΡΕΝΙΚΛΙΝΗ

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Τι σημαίνει σκληρή συζήτηση;

Συγκεντρώσου στις λύσεις, όχι στα προβλήματα  Μια κακή συμπεριφορά δεν είναι ο τρόπος για να ενταχθείς σε μια σκληρή συζήτηση. Μην επισημαίνεις όλα όσα δεν έχουν αποτέλεσμα. Δεν εμπνέει αλλαγή. Κάνει μόνο τους ανθρώπους αμυντικούς....

Πλαγιοκεφαλία, τι είναι και πώς αντιμεtωπίζεται;

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να κριθεί απαραίτητη όταν θα υπάρξουν περιορισμοί στην ικανότητα του μωρού να κουνήσει το κεφάλι προς μια κατεύθυνση λόγω μυϊκής παρατεταμένης σύσπασης. Τι είναι η πλαγιοκεφαλία; Η πλαγιοκεφoλία είναι η ασύμμετρη θέση των οστών του...

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...