Ποιο είναι το παιδί που δεν έχει υποφέρει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του από πόνο στην κοιλιά; Και ποιος άρα είναι ο γονέας που δεν έχει ανησυχήσει για το αν το παιδί του έχει σκωληκοειδίτιδα ή κάτι άλλο εξίσου σοβαρό;
Το οξύ κοιλιακό άλγος στα παιδιά μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Επειδή δεν είσαστε γιατροί, το να σας αναλύσω όλα τα πιθανά αίτια θα είναι αδύνατον, αλλά και ανούσιο. Θα προσπαθήσω όμως να σας δώσω να καταλάβετε ποια είναι τα χαρακτηριστικά του κοιλιακού άλγους και γενικά τα συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν, καθώς και ποιους τρόπους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ανακουφίσετε, έστω και για λίγο, το παιδί σας.
Ένα από τα πιο συχνά αίτια του κοιλιακού άλγους κατά την παιδική ηλικία είναι η δυσκοιλιότητα. Επίσης, πολλές νόσοι μπορεί να παρουσιάσουν οξύ πόνο στην κοιλιά, όπως η γαστρεντερίτιδα, η ουρολοίμωξη, η αμυγδαλίτιδα, ιώσεις με συμμετοχή του γαστρεντερικού, σκωληκοειδίτιδα κτλ.
Τι πρέπει να κάνω τη στιγμή που το παιδί μου παρουσιάζει οξύ κοιλιακό άλγος;
1) Εάν το παιδί μου είναι δυσκοίλιο και έχει μέρες να κάνει κένωση, το βοηθώ να απελευθερωθεί (πχ με κάποιο υπόθετο ή κλύσμα).
2) Αποφεύγω τη χορήγηση αναλγητικών. Με τη χρήση αναλγητικών ο πόνος ελαχιστοποιείται και γίνεται δύσκολη η ακριβής διαφοροδιάγνωση .
3) Εφαρμόζω τοπικά ζεστά επιθέματα, που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τον πόνο.
4) Δεν πιέζω το παιδί να φάει και γενικά αποφεύγω τροφές επιβαρυντικές για το γαστρεντερικό σύστημα (πχ σάλτσες, λιπαρά κτλ).
5) Αξιολογώ εάν υπήρξε κάτι τελευταία που πίεσε ή στεναχώρησε έντονα το παιδί.
6) Δεν πανικοβάλλομαι! Ένας αγχωμένος γονέας το μόνο που προσφέρει είναι να επιδεινώνει το άγχος του παιδιού του.
Πότε πρέπει να επικοινωνήσω με την Παιδίατρό μου;
1) Εάν το κοιλιακό άλγος είναι συνεχές και αυξάνει σταδιακά σε ένταση.
2) Εάν το παιδί παρουσιάζεται έντονα καταπονημένο και «πεσμένο», ακόμα και όταν υποχωρεί κάπως ο πόνος.
3) Όταν συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως πχ ακατάπαυστοι έμετοι, αίμα ή/και βλέννα στα κόπρανα, δυσκολία/πόνος κατά την ούρηση, ενόχληση ή πρήξιμο στους όρχεις στα αγόρια κτλ.
4) Απλά και μόνο σε περίπτωση που το ένστικτό μου μού λέει ότι κάτι δεν πάει καλά!
Σε περίπτωση που κάποιο παιδί παρουσιάζει συχνά επεισόδια κοιλιακού άλγους, καλό είναι να το αναφέρετε στην Παιδίατρό σας. Εκτός από κάποιες σωματικές νόσους που πρέπει ενδεχομένως να διαγνωστούν, σημαντικό είναι να διαπιστωθεί και εάν ο πόνος στην κοιλιά αποτελεί ένδειξη του άγχους που μπορεί να βιώνει ένα παιδί, κάτι όχι τόσο σπάνιο πλέον στην εποχή μας.