Σαρακοστιανά και Υγεία

Την περίοδο της νηστείας, τα θαλασσινά αναπληρώνουν την απαραίτητη ποσότητα σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Ας δούμε αναλυτικά τι μας προσφέρει καθένα από αυτά. Είναι μια καλή ευκαιρία να εκτιμήσουμε την υψηλή διατροφική τους αξία για να τα εισάγουμε πιο συχνά στο διατροφολόγιό μας, πέρα από τις ημέρες της νηστείας.

Καλαμάρια

Το καλαμάρια είναι πλούσια σε φώσφορο, ιώδιο, μαγνήσιο, σίδηρο και χαλκό. Η υψηλή κατανάλωση θαλασσινών και ψαριού που είναι πλούσια σε αυτά τα ιχνοστοιχεία έχει συσχετιστεί με χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως το Alzheimer, καθώς και διάφορων μορφών καρκίνου, όπως του μαστού και του προστάτη.

Ο πιο υγιεινός τρόπος για να φάμε τα καλαμάρια είναι ψητά ή μαγειρευτά με λίγο λάδι και  αποτελούν ιδανική επιλογή για τις ημέρες της νηστείας, αφού μας παρέχουν πρωτεΐνες και ελάχιστα λιπαρά, από τα οποία τα περισσότερα είναι τα πολύ χρήσιμα ω-3 λιπαρά οξέα. Τα καλαμάρια είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες Β2, Β3 και Β12, που είναι υπεύθυνες για τον καλό μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπών, για το σχηματισμό των ερυθροκυττάρων και κατ’ επέκταση την αποφυγή αναιμιών. Τέλος, τα καλαμάρια είναι εξαιρετική πηγή σεληνίου (100 γρ. καλαμαριού καλύπτουν το 64% των καθημερινών μας αναγκών).  Το σελήνιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ενίσχυση της ανοσοποιητικής και αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού μας.

Σουπιές

Λιγότερο από 100γρ μαγειρεμένης ή βραστής σουπιάς  μπορεί να καλύψει το 55% των αναγκών μας σε πρωτεΐνες και δίνει άφθονα ω-3 λιπαρά οξέα, που βοηθούν στην υγεία του εγκεφάλου, των ματιών και του δέρματός μας. Oι σουπιές είναι επίσης πλούσιες σε αμινοξέα και ψευδάργυρο, θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα για την παραγωγή ορμονών, που σχετίζονται με το αναπαραγωγικό σύστημα.  Είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, με ευεργετικές δράσεις στο νευρικό και το αγγειακό σύστημα και στο μεταβολισμό των λιπών και των σακχάρων. Μας δίνουν βιταμίνες Α, C και φυλλικό οξύ. Μας προσφέρουν, επίσης, σημαντικές ποσότητες ασβεστίου και φωσφόρου. Τέλος, οι σουπιές είναι το πιο κατάλληλο θαλασσινό για να αντικαταστήσουμε το κόκκινο κρέας, αφού μία μικρή μερίδα σουπιάς καλύπτει το 50% των ημερήσιων αναγκών μας σε σίδηρο. 

Γαρίδες

Απ’ όλα  τα θαλασσινά η καλύτερη εναλλακτική λύση αντί για κρέας είναι οι γαρίδες.  Μία μέτρια ποσότητα 100 γρ. μπορεί να καλύψει το 47% των καθημερινών μας αναγκών σε πρωτεΐνες δίνοντάς μας παράλληλα μόνο ένα γραμμάριο λίπους και μάλιστα πολυακόρεστου, δηλαδή τα πολύτιμα ω-3 και ω-6 λιπαρά για τον οργανισμό.

Oι γαρίδες είναι πλούσιες σε σεληνίο, το οποίο είναι πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό. Επίσης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β,  οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού, του νευρικού συστήματος και την υγεία του δέρματος και των ματιών. Τέλος, οι  γαρίδες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο,  σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνη D και ψευδάργυρο, που μεταξύ άλλων ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Χταπόδι

Το χταπόδι είναι το θαλασσινό με τη λιγότερη χοληστερίνη.  Είναι πλούσιο σε ζωική πρωτεΐνη, ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β,  καθώς  και πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ο χαλκός, ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος.

Οι  τιμές είναι ανά 100γρ τροφής










Τροφές

Θερμίδες (kcal)

Πρωτεΐνη (γρ)

Λιπαρά (γρ)

Χοληστερόλη (mg)

Αστακός

119

22

3,4

15

Μύδια

87

17

2

58

Γαρίδες

107

22

1,8

81

Καβούρι

127

20

5,2

72

Χταπόδι

83

18

1,3

48

Καλαμάρι

81

15

1,7

225

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...

Η αυτοπεποίθηση

Σηκώστε το χέρι σας αν έχετε πει ποτέ τη φράση… ‘Μακάρι να είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση’ ή ‘Αν είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση , θα μπορούσα να…’ Σας ακούγεται γνώριμο; Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί για να αποκτήσουμε όλα όσα χρειαζόμαστε και...