Τροφική Δυσανεξία

Τροφική Δυσανεξία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι τα φουσκώματα και οι πόνοι στο στομάχι η στο έντερο, η δυσκοιλιότητα, οι πονοκέφαλοι, η ημικρανία, το άγχος, το άσθμα, η ρινίτιδα, η ακμή, το έκζεμα, η ψωρίαση, οι αρθραλγίες, οι μυαλγίες, και τέλος το ΒΑΡΟΣ μας που δεν μειώνεται παρά την εντατική δίαιτα και την κυτταρίτιδα που επιμένει, παρά την υγιεινή διατροφή μπορεί να οφείλονται στην Τροφική Δυσανεξία.

Σε αγαπημένα ίσως τρόφιμα, η καρυκεύματα η βότανα και μπαχαρικά η πρόσθετες ουσίες, τα οποία ο δικός μας οργανισμός δεν ανέχεται χωρίς να το γνωρίζουμε.

Μπορεί αυτά να είναι και η αιτία για τα συχνά και χρόνια προβλήματα της υγείας μας .

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες ο μισός περίπου πληθυσμός του κόσμου (40%-50%) υποφέρει από Τροφική Δυσανεξία χωρίς να το γνωρίζει.

Τροφική Δυσανεξία 1

Η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό και αν αποκλείσουμε τους παράγοντες που την επηρεάζουν, όπως είναι τα ατυχήματα, οι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες ,το άγχος, οι ασθένειες και ο σύγχρονος τρόπος ζωής  η Διατροφή μας είναι ο μόνος παράγοντας που μπορούμε να ελέγξουμε.

Πάρα πολλές παθήσεις και προβλήματα της σύγχρονης εποχής οφείλονται στην διατροφή μας λόγω Τροφικής Δυσανεξίας.

Τροφική Δυσανεξία (Δυσανεξία = η μη ανεκτικότητα) χαρακτηρίζεται γενικά κάθε ανώμαλη αντίδραση του οργανισμού σε ένα χημικό ή τοξικό ερέθισμα, το οποίο προκαλείται με την κατανάλωση κάποιας τροφής ή συστατικού της ή ως πρόσθετης ουσίας σε άλλο τρόφιμο και ειδικότερα στην αδυναμία κατανάλωσης, απορρόφησης, αφομοίωσης και μεταβολισμού της από τον οργανισμό.

Η αντίδραση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση διαφόρων αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού (αντισωμάτων, λευκοκυττάρων κλπ.) για να αμυνθεί και να αντιμετωπίσει αυτήν την τροφή, επειδή τη θεωρεί και την αντιμετωπίζει ως «εχθρική» και «βλαβερή».

Τροφική Δυσανεξία 2

Η Τροφική Δυσανεξία αναφέρεται επίσης συχνά και ως «κρυφή αλλεργική αντίδραση» ή «τροφική υπερευαισθησία» και σήμερα αποτελεί αντικείμενο πολλών μελετών της σύγχρονης ιατρικής, αφούσύμφωνα με πρόσφατες έρευνες της Βρετανικής Αλλεργιολογικής Εταιρείας, περίπου το 40-50% του πληθυσμού παγκοσμίως υποφέρει από αυτήν.

Τα τελευταία όμως χρόνια ο σύγχρονος τρόπος ζωής και διατροφής έχουν αλλάξει δραματικά. Το καθημερινό μας διαιτολόγιο έχει εμπλουτισθεί με καινούργιες και εξωτικές τροφές, με νέες πρόσθετες χημικές ουσίες καινέες  τεχνολογίες επεξεργασίας και συντήρησης τροφίμων και ποτών.

Όλα αυτά, μαζί με τη συνεχώς αυξανόμενη μόλυνση του περιβάλλοντος και των υπογείων υδάτων, την υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, εντομοκτόνων, αντιβιοτικών, ορμονών κλπ. καθώς επίσης και τις ελλείψεις διαφόρων ενζύμων του οργανισμού μας, τις διάφορες παθήσεις και φλεγμονές του πεπτικού μας συστήματος, τις αντιδράσεις στα χημικά συστατικά των τροφίμων (συντηρητικών, χρωστικών) και τη μονότονη συνήθως διατροφή μας, προκαλούν υπερφόρτιση του οργανισμού μας και επιδεινώνουν την προσπάθεια του να απορροφήσει και να αφομοιώσει τα συγκεκριμένα τρόφιμα, με αποτέλεσμα να αντιδρά σε αυτά, να μην τα «ανέχεται» προκαλώντας έτσι την Τροφική Δυσανεξία.

Ο κάθε οργανισμός, ως διαφορετικός και μοναδικός, αντιδρά σε διαφορετικά είδη τροφίμων από κάποιον άλλον, προκαλώντας του ταυτόχρονα και διαφορετικές παθήσεις και προβλήματα.

Αυτό που κάνει τον καθένα από εμάς διαφορετικό, παρά το γεγονός ότι η γενετική μας κατασκευή είναι σχεδόν η ίδια, ονομάζεται γενετικός πολυμορφισμός.

Έτσι κάθε άτομο με Τροφική Δυσανεξία παρουσιάζει διαφορετικά συμπτώματα τα οποία διαφέρουν ως προς τον βαθμό αντίδρασης, τη διάρκεια, την ηλικία εκδήλωσης, τη γεωγραφική περιοχή όπου εντοπίζονται και την ποσότητα της τροφής που χρειάζεται για να τα προκαλέσει.

Το ίδιο τρόφιμο μπορεί να προκαλέσει διαφορετικά συμπτώματα σε διαφορετικούς ανθρώπους και διαφορετικά τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν διαφορετικά συμπτώματα στο ίδιο άτομο.

Αυτοί οι παράγοντες εξηγούν και το γεγονός γιατί καμία δίαιτα δεν ταιριάζει στις διατροφικές ανάγκες όλων των ανθρώπων.

Τροφική Δυσανεξία 3

Από τη στιγμή που μια ξένη ουσία (ιοί, μικρόβια, παράσιτα, τοξίνες κλπ.) μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος, ο οργανισμός αντιδρά σε αυτήν και παράγει κάποιες ειδικές πρωτεΐνες (αντισώματα) που εξουδετερώνουν τον εχθρό (αντιγόνο), εμποδίζοντας τον από το να βλάψει τον οργανισμό. Όταν κάποιος παρουσιάζει δυσανεξία σε κάποιο τρόφιμο, ο οργανισμός του δεν το αφομοιώνει εντελώς, επιτρέποντας έτσι στο ημιτελές (αχώνευτο) τρόφιμο να περάσει στην κυκλοφορία του αίματος ως αντιγόνο, όπου και αντιμετωπίζεται ως «εχθρικό», με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδρά και να παράγει αντισώματα IgG για να το αντιμετωπίσει και να προστατεύσει τον οργανισμό.

Από εδώ ξεκινά μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων οι οποίες επηρεάζουν διάφορα όργανα και ιστούς του οργανισμού.

Όλη αυτή η κατάσταση επηρεάζει αρνητικά την ψυχοσωματική κατάσταση με αποτέλεσμα νευρολογικά και ψυχοσωματικά προβλήματα.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι άλλο Τροφική Αλλεργία που οφείλεται στα αντισώματα ΙgE και  εκδηλώνεται άμεσα (σε 2-3 ώρες) και άλλο η Τροφική Δυσανεξία που οφείλεται στα αντισώματα ΙgG και εγκαθίσταται σιγά-σιγά στον οργανισμό και αυτός είναι ο λόγος που δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή.

Η εξέταση γίνεται με βiοενεργειακή ανάλυση, εύκολη χρήσης, αποδοτικότητα, ταχύτητα και πρακτικότητα κλινικών αποτελεσμάτων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μικρά παιδιά, ενήλικους και άτομα μη συνεργάσιμα στη χρήση άλλων μεθόδων.

Η διαδικασία της εξέτασης είναι πολύ εύκολη, διαρκεί μερικά λεπτά της ώρας. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, η συσκευή  στέλνει δύο μόνιμα φίλτρα (συχνότητες) που ελέγχουν όλους τους μεσημβρινούς  του σώματος και δημιουργούν ένα σταθερό πεδίο για αξιόπιστη μέτρηση. Το αποτέλεσμα είναι ένα διασυνδεδεμένο δίκτυο που ενώνει τα εσωτερικά συστήματα  του σώματος, μέσω των ενεργειακών πεδίων, με τη συσκευή .

Η διαδικασία ξεκινά με βιοενεργειακή ανάγνωση και έλεγχο της σωματικής χωρητικής αντίδρασης. Κατά τη διαδικασία  προσαρμοσμένα φίλτρα (συχνότητες) σχετιζόμενα με συγκεκριμένα πεδία (χημικά, τοξικά, αλλεργίες, πεπτικό). Εάν κάποιο από αυτά τα φίλτρα δημιουργεί διαταραχή σε οποιοδήποτε ενεργητικό στοιχείο, κυτταρικό στοιχείο, ιστό, όργανο, ή σύστημα του σώματος, η αρνητική ανταπόκριση του σώματος θα καταγραφεί και θα φανεί εάν υπάρχει βλάβη σε κάποιο σημείο του σώματος .

Ελέγχονται 700 ουσίες που δυνητικά προκαλούν Δυσανεξία και αποτελούν αιτία για τα συχνά και χρόνια προβλήματα της υγείας η είναι η αιτία της ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ.

Ο Τίτος Λουκρητιος το 75 π.χ. δήλωνε «Αυτό που για κάποιον είναι φαγητό, για κάποιον άλλον μπορεί να είναι δηλητήριο» .

Αλλά πρώτος ο Ιπποκράτης το 400 π.χ. έλεγε  «Άσε την τροφή σου να γίνει το φάρμακο σου και το φάρμακο σου η τροφή σου»

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...

Η αυτοπεποίθηση

Σηκώστε το χέρι σας αν έχετε πει ποτέ τη φράση… ‘Μακάρι να είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση’ ή ‘Αν είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση , θα μπορούσα να…’ Σας ακούγεται γνώριμο; Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί για να αποκτήσουμε όλα όσα χρειαζόμαστε και...