Τσικνοπέμπτη, η πιο ερωτική μέρα του χρόνου

Τσικνοπέμπτη, η πιο ερωτική μέρα του χρόνου, μετά από αυτή του Αγίου Βαλεντίνου. Φυσικά αστειευόμαστε…

Ωστόσο είναι μία μέρα του χρόνου την οποία περιμένουν πως και πως οι λάτρεις του κρέατος.

Όχι βέβαια πως τις άλλες μέρες δεν μπορούν να το απολαύσουν, αλλά μία μέρα αποκλειστικά αφιερωμένη στο ψητό κρέας δεν είναι δα και τόσο εύκολη υπόθεση.

Οι ψήστες κάθε σπιτικού αλλά και οι ψησταριές ψήνουν ζουμερά σουβλάκια, λαχταριστά λουκάνικα,  και γιατί όχι και ψιλοκομμένες μπριζόλες.

Οι ‘πιστοί’ του εθίμου του δίνουν και καταλαβαίνει. Φυσικά την τιμητική τους έχουν το κρασί, οι μπίρες και κάθε είδους ποτού δεν απουσιάζει.

Η γιορτινή διάθεση μας παρασύρει στο χορό και σε ρυθμούς ξέφρενους. Και φυσικά η οινοποσία και η άφθονη κατανάλωση κρέατος είναι ιδανική όταν μπορούμε να την οριοθετήσουμε και να μην παρασυρθούμε πέραν του δέοντος.

Τι μπορούμε όμως να προσέξουμε  κατά την ημέρα της Τσικνοπέμπτης, ώστε να αποφύγουμε τις δυσάρεστες συνέπειες;

Ποιες παγίδες για τη διατροφή μας κρύβει αυτή η μέρα;

Όπως αναφέραμε αυτή η Πέμπτη του χρόνου είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στην κατανάλωση ψητού κρέατος.

Ωστόσο λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης (γιατί όλοι έχουμε ξεφύγει κάποια στιγμή των ορίων), οι ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό μας σύστημα πάνε και έρχονται, ενώ όσον αφορά τις τιμές της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, με μία απλή εξέταση την αμέσως επόμενη μέρα θα διαπιστώσουμε ότι είναι πολύ υψηλές.

Είτε επιλέξουμε να περάσουμε την ημέρα μας στο σπίτι με τους ανθρώπους που αγαπάμε, είτε θέλουμε να την απολαύσουμε σε ένα ωραίο μαγαζί, υπάρχουν κάποια tips και συμβουλές που μπορούμε να ακολουθήσουμε, ώστε να επιβαρύνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο το σώμα μας και την υγεία μας.

• Επιλέγουμε το κρέας που θα απολαύσουμε να είναι κοτόπουλο ή ψαρονέφρι (165 και 160 θερμίδες) αντί για μπριζόλα, παϊδάκια, λουκάνικα. Οι θερμίδες των τελευταίων είναι ασυναγώνιστες (175, 340 και 345).

Ιδιαιτέρως το λουκάνικο όσο πιο εύγευστο τόσο πιο επιβλαβές είναι, λόγω της ποιότητας του και του άφθονου αλατιού που εμπεριέχεται σε αυτό.

Εξάλλου οι ψήστες επιλέγουν να ψήσουν κρέας με πολλά λίπη, το οποίο ψήνεται γρηγορότερα και ευκολότερα χωρίς να βασανίζει ιδιαίτερα τον ψήστη.

Επομένως καλό θα είναι να γνωρίζουμε τι κρέας θα καταναλώσουμε!

• Είτε το μεσημέρι είτε το βράδυ, μπορούμε να αποφύγουμε το κρέας για δεύτερη φορά και να επιλέξουμε μια πιο υγιεινή επιλογή όπως ρύζι, λαχανικά, ζυμαρικά.

• Συνοδεύουμε οπωσδήποτε το ψητό μας γεύμα με σαλάτες, λαχανικά εποχής ωμά ή βραστά.

• Σε κάθε γεύμα μασάμε αργά για να δώσουμε χρόνο στον εγκέφαλό μας να αντιληφθεί ότι χορτάσαμε.

• Εάν θέλουμε να ολοκληρώσουμε το γεύμα μας με ένα επιδόρπιο, ασφαλώς να επιλέξουμε κάποιο φρούτο ή γιαούρτι, αντί για την πιο νόστιμη αλλά και πιο επιβλαβή επιλογή όπως τούρτες και πάστες.

• Τις επόμενες μέρες το ιδανικό είναι να προτιμήσουμε γεύματα μη επιβλαβή όπως όσπρια, ζυμαρικά ή λαχανικά, έτσι ώστε να επαναφέρουμε το σώμα μας.

Μετά από τα παραπάνω, γνωρίζουμε τι πρέπει να προσέξουμε, εάν δε θέλουμε να επιβαρύνουμε το σώμα μας από την υπερκατανάλωση νόστιμων πλην επιβλαβών τροφών.

Θυμηθείτε ότι η καλή παρέα με τους ανθρώπους που αγαπάμε είναι η προϋπόθεση για μία καλή ΤσικνοΠέμπτη, κι όχι η άφθονη κατανάλωση κρέατος και αλκοολούχων ποτών.

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Τι σημαίνει σκληρή συζήτηση;

Συγκεντρώσου στις λύσεις, όχι στα προβλήματα  Μια κακή συμπεριφορά δεν είναι ο τρόπος για να ενταχθείς σε μια σκληρή συζήτηση. Μην επισημαίνεις όλα όσα δεν έχουν αποτέλεσμα. Δεν εμπνέει αλλαγή. Κάνει μόνο τους ανθρώπους αμυντικούς....

Πλαγιοκεφαλία, τι είναι και πώς αντιμεtωπίζεται;

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να κριθεί απαραίτητη όταν θα υπάρξουν περιορισμοί στην ικανότητα του μωρού να κουνήσει το κεφάλι προς μια κατεύθυνση λόγω μυϊκής παρατεταμένης σύσπασης. Τι είναι η πλαγιοκεφαλία; Η πλαγιοκεφoλία είναι η ασύμμετρη θέση των οστών του...

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...