Φοιτητές & Διατροφή

Ο τρόπος ζωής των φοιτητών με το στρες των μαθημάτων, το γρήγορο φαγητό, τη μελέτη τη νύχτα και την ελευθερία να τρώνε ό,τι θέλουν, αποτελούν συχνά παράγοντες που διαταράσσουν την ισορροπία στη διατροφή. Δηλαδή πολλές φορές τρώνε περισσότερο και συχνά έξω.

Όταν οι φοιτητές εισέρχονται για πρώτη φορά στο πανεπιστήμιο, το διαιτολόγιό τους συχνά επιδεινώνεται και παίρνουν βάρος. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που ευθύνονται για αυτές τις αλλαγές. Ωστόσο, υπάρχουν διάφορα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να αποφευχθεί η αύξηση του σωματικού βάρους και η συγκράτηση της διατροφικής υποβάθμισης που μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια της φοιτητικής ζωής. Επίσης, η αύξηση του σωματικού βάρους σχετίζεται με το άγχος και την καθιστική ζωή.

Παράγοντες στην κακή διατροφή

Τα γεύματα συχνά παραλείπονται από τους φοιτητές, ενώ η διαχείριση της πρόσληψης βάρους είναι ανύπαρκτη. Τα ωράρια εργασίας αλλάζουν καθημερινά και κάθε εξάμηνο. Αυτές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, το στρες και οι περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, συμβάλουν σε ακανόνιστες διατροφικές συνήθειες. Οι φοιτητές έχουν μικρή ποικιλία στη διατροφή τους. Στρέφονται συχνά σε τρόφιμα υψηλής θερμιδικής περιεκτικότητας με χαμηλή όμως, θρεπτική αξία. Ένα σύνηθες σφάλμα είναι ότι υποτιμούν τα μεγέθη τρώγοντας περισσότερο. Επιπλέον, η μερική απασχόληση και η μη σταθερή εργασία μπορούν να αποδιοργανώσουν τις διατροφικές συνήθειες των φοιτητών. Αυτό οδηγεί σε ανθυγιεινές συνήθειες. Παρά τις δυσκολίες αυτές, είναι σημαντικό για τους φοιτητές να βρουν χρόνο για θρεπτικά τρόφιμα και ποικιλία.

Πρόσληψη θρεπτικών συστατικών

Από τα τρία θρεπτικά συστατικά που παρέχουν θερμίδες (υδατάνθρακες , πρωτεΐνες και λίπη), οι υδατάνθρακες (κυρίως η ζάχαρη) και η πρόσληψη λίπους ξεπερνά πολλές φορές τα συνιστώμενα επίπεδα. Οι φοιτητές επίσης, τείνουν να έχουν χαμηλή πρόσληψη διαιτητικών ινών.

Όσον αφορά τις βιταμίνες, το χαμηλό επίπεδο της βιταμίνης C έχει συνδεθεί με μικρή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (τα επίπεδα της βιταμίνης C είναι ακόμη χαμηλότερα στους καπνιστές). Επίσης, το ασβέστιο, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος είναι και αυτά σε χαμηλά επίπεδα. Αντίθετα, η πρόσληψη νατρίου είναι γενικά πολύ υψηλότερη από αυτή που συνιστάται.

Οι φοιτητές φαίνεται να καταναλώνουν περισσότερα τρόφιμα και συνεπώς, να έχουν μια υψηλότερη ενεργειακή πρόσληψη (θερμίδες). Οι φοιτήτριες έχουν την τάση να τρώνε λιγότερο ψωμί, δημητριακά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Επιπλέον, εκτιμάται ότι περίπου το 10% των φοιτητών πίνουν αρκετά αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα. Αυτό συμβάλει σε μεγαλύτερη υποβάθμιση της ποιότητας της διατροφής τους.

Διατροφικές διαταραχές

Οι διατροφικές διαταραχές, όπως είναι η ανορεξία και η βουλιμία, είναι πιο διαδεδομένη στις φοιτήτριες. Αυτό σχετίζεται με την εικόνα του σώματος, γιατί αρκετές φορές θεωρούν ότι είναι υπέρβαρες. Η συχνότητα εμφάνισης της ανορεξίας και της βουλιμίας μπορεί να αυξηθεί όταν υπάρχει υπερβολική ενασχόληση με το βάρος και την εικόνα του σώματος. Επίσης, ο επιπολασμός της διαταραγμένης διατροφής είναι ιδιαίτερα υψηλός στους φοιτητές και στις φοιτήτριες που γυμνάζονται και ειδικά όταν λαμβάνουν επικίνδυνα συμπληρώματα ή υπερβολικές ποσότητες λόγω παραπληροφόρησης. Περισσότερες πληροφορίες για την άσκηση και τη διατροφή μπορείτε να δείτε εδώ.

Γενικές συστάσεις για κανονικό βάρος

– Κοιμηθείτε τουλάχιστον οχτώ ώρες τη νύχτα. Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την ικανότητα ενός ατόμου να συγκεντρωθεί και τον κάνει να αισθάνεται κουρασμένος. Επίσης, η στέρηση ύπνου φαίνεται πως συνδέεται με προβλήματα βάρους.

– Αποφεύγετε να παραλείπετε γεύματα. Όταν ένα γεύμα παραλείπεται, συνήθως τρώτε περισσότερο στο επόμενο γεύμα.

– Μετριάστε το φαγητό απέξω. Τρόφιμα όπως η πίτσα και τα αναψυκτικά είναι πιθανό να συμβάλουν στην αύξηση της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης. Επιπλέον, όταν τρώτε έξω κάντε υγιεινότερες επιλογές αποφεύγοντας λιπαρά γεύματα.

– Μην παραλείπεται τα φρούτα και τα λαχανικά. Εκτός από βιταμίνες και μέταλλα, περιέχουν φυτικές ίνες οι οποίες συμβάλουν στον κορεσμό.

– Προτιμήστε το περπάτημα από το λεωφορείο. Η σωματική δραστηριότητα βοηθά στο μεταβολισμό, συμβάλει στην αντιμετώπιση του στρες και προάγει την ψυχική και σωματική αντοχή.

– Διατηρείτε στο σπίτι σας snacks χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και θερμίδες. Αυτό θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την πρόσληψη θερμίδων κατά τα ενδιάμεσα και για αργά το βράδυ.

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...

Η αυτοπεποίθηση

Σηκώστε το χέρι σας αν έχετε πει ποτέ τη φράση… ‘Μακάρι να είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση’ ή ‘Αν είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση , θα μπορούσα να…’ Σας ακούγεται γνώριμο; Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί για να αποκτήσουμε όλα όσα χρειαζόμαστε και...