Ψάρια και Υγεία

Τα ψάρια αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές τροφές και συνίσταται να υπάρχουν τουλάχιστον 2 φορές στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιό μας. Η συχνή κατανάλωση ψαριών έχεις αποδειχθεί από πολλές επιστημονικές μελέτες ότι προστατεύει την υγεία μας σε πολλά επίπεδα.

Πιο αναλυτικά:

Ψάρια και καρδιά

Τα ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια προστατεύουν την καρδιά από τα συσσωρευμένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα. 

Ψάρια και εγκεφαλικά επεισόδια

Έρευνες έχουν δείξει ότι κατανάλωση ψαριού τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα έχει μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο που οφείλεται σε θρόμβο ή σε ισχαιμικά επισόδια. Έρευνα έχει δείξει ότι κατανάλωση ψαριού μια φορά την εβδομάδα μειώνει κατά 22% τον κίνδυνο εμφάνισης ισχαιμικού εγκεφαλικού, ενώ πάνω από 5 φορές την εβδομάδα κατά 52%.

Ψάρια και προστασία από τον καρκίνο του πνεύμονα

Υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας βοηθά τους καπνιστές να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

Ψάρια και καρκίνος του προστάτη

Η υψηλή περιεκτικότητα ω-3 λιπαρών οξέων στα λιπαρά ψάρια φαίνεται ότι προστατεύει και από τον καρκίνο του προστάτη.

Ψάρια και κατάθλιψη

Τα ψάρια έχουν αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Αυτό οφείλεται σε ένα αμινοξύ που έχουν και ονομάζεται τρυπτοφάνη, η οποία είναι μια ουσία που έχει σημαντική σχέση με την εμφάνιση της κατάθλιψης.

Πώς χωρίζονται

Λιπαρά ψάρια: Xέλι, Kυπρίνος , Pέγκα, Σολομός, Aσπρόψαρο, Σκουμπρί, Tσιπούρα, Σαλάχι, Zαργάνα, Παλαμίδα, Mπαρμπούνι, Ξιφίας, Πέστροφα.
Aπαχα ψάρια: Πέρκα, Γλώσσα, Mπακαλιάρος, Λούτσος, Xριστόψαρο, Tόνος.

Γιατί τα ψάρια είναι πιο υγιεινά από το κρέας;

  • Είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, D, B3 και μέταλλα (όπως νάτριο, ασβέστιο, φώσφορο)
  • Είναι η καλύτερη πηγή ζωικών πρωτεϊνών και απαραίτητων αμινοξέων. 
  • Δεν περιέχει κεκορεσμένα λιπίδια, ενώ είναι εξαιρετικά πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά οξέα της οικογένειας του λινολενικού οξέος (ω-3), τα οποία έχουν άμεση σχέση με την χαμηλή συχνότητα στεφανιαίας νόσου.. 
  • Mαγειρεύεται πιο εύκολα και είναι πιο εύπεπτο από το κρέας.

Θαλασσινά, τι μας προσφέρουν;

Τα θαλασσινά περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής θρεπτικής αξίας και μάλιστα οι πρωτεΐνες που προέρχονται από θαλασσινά πέπτονται καλύτερα από αυτές που προέρχονται από το λευκό ή κόκκινο κρέας. Τα θαλασσινά όμως αποτελούν πλούσια πηγή σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως:

  • Ιώδιο – Απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα
  • Σίδηρος – Τα μύδια και τα στρείδια που έχουν τρεις φορές περισσότερο σίδηρο από πολλά κρέατα
  • Μαγνήσιο
  • Ψευδάργυρος (κυρίως στα στρείδια)
  • Μαγγάνιο
  • Κάλιο – Απαραίτητο για τους μυς και τα νεύρα, καθώς και για τη ρύθμιση της πίεσης του αίματος
  • Σελήνιο – Σημαντική αντιοξειδωτική ουσία 
  • Φώσφορο και Ασβέστιο (κυρίως σε στρείδια και οι γαρίδες) – Απαραίτητα για την υγεία των οστών και των δοντιών
  • Βιταμίνη Α
  • Σύμπλεγμα βιταμινών Β (Β1, Β2 , Β3 , νιασίνη – Απαραίτητες για την σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και διάφορες μεταβολικές διαδικασίες
  • Βιταμίνη C
  • Βιταμίνη D

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...

Η αυτοπεποίθηση

Σηκώστε το χέρι σας αν έχετε πει ποτέ τη φράση… ‘Μακάρι να είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση’ ή ‘Αν είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση , θα μπορούσα να…’ Σας ακούγεται γνώριμο; Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί για να αποκτήσουμε όλα όσα χρειαζόμαστε και...

Τι σημαίνει σκληρή συζήτηση;

Συγκεντρώσου στις λύσεις, όχι στα προβλήματα  Μια κακή συμπεριφορά δεν είναι ο τρόπος για να ενταχθείς σε μια σκληρή συζήτηση. Μην επισημαίνεις όλα όσα δεν έχουν αποτέλεσμα. Δεν εμπνέει αλλαγή. Κάνει μόνο τους ανθρώπους αμυντικούς....