Ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες

Ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες: τι μεταβολικές επιδράσεις έχουν;

Οι γλυκαντικές ύλες χαρίζουν γλυκιά γεύση χωρίς να προσδίδουν θερμίδες. Μπορεί όμως να επηρεάσουν τις μεταβολικές διεργασίες του σώματος μας; Η απάντηση είναι μάλλον ναι, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον που με μια ανασκόπηση της βιβλιογραφία, θέλησαν να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα.

Ας δούμε τις μελέτες χωριστά:

Οι μελέτες σε πειραματόζωα υποδεικνύουν πως είναι πιθανό τα γλυκαντικά να παρεμβάλλονται στη γλυκιά γεύση με τον τρόπο που έχει μάθει να αποκρίνεται το σώμα και ο εγκέφαλος, δηλαδή στον ομοιοστατικό μηχανισμό για την ενέργεια. Αυτός ο μηχανισμός δεν έχει επιβεβαιωθεί σε ανθρώπους, ωστόσο κατέχει ένα ισχυρό θεωρητικό υπόβαθρο, που συνδέεται με ανισορροπία στη ρύθμιση της γλυκόζης.

Οι μελέτες σε ανθρώπους, αντίστοιχα, μας δείχνουν πως η χρήση γλυκαντικών οδηγεί σε μεταβολή της χλωρίδας του εντέρου μειώνοντας τα ευεργετικά βακτήρια. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνονται παραπάνω τα επίπεδα σακχάρου από το κανονικό αφού απορροφάται μεγαλύτερη ποσότητα γλυκόζης όταν είναι διαθέσιμη. Επιπρόσθετα οι ανιχνευτές γλυκιάς γεύσης στο έντερο -που αποτελούν ανακάλυψη των τελευταίων χρόνων- σε απάντηση της γλυκιάς γεύσης στο στόμα, επιταχύνουν την έκκριση της ινσουλίνης στο αίμα ενώ ρυθμίζουν και την απορρόφηση της γλυκόζης (ενεργητικά και παθητικά επηρεάζοντας το είδος και την ποσότητα των υποδοχέων). Αυτό έχει σα συνέπεια μακροπρόθεσμα την αυξημένη εναπόθεση λίπους, την υπερινσουλιναιμία και κατ’ επέκταση την αντίσταση στην ινσουλίνη. Μάλιστα, αυτή η τροποποιημένη απόκριση της ινσουλίνης εντοπίζεται σε άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα αλλά όχι σε άτομα με φυσιολογικό βάρος ή σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.

Δεδομένου του σημαντικού ρόλου που μπορούν να παίξουν οι γλυκαντικές ουσίες στη δουλειά μας, είναι σημαντικό να έχουμε υπόψιν μας πως ακόμα οι μελέτες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και πως η εξοικείωση με την εκάστοτε γλυκαντική ουσία μπορεί να φέρει διαφορετικά αποτελέσματα στο κάθε άτομο. Κατά βάση στις μελέτες σε ανθρώπους έχει χρησιμοποιηθεί ζαχαρίνη, σουκραλόζη και ακετοσουλφαμικό κάλιο, επομένως οι ενδείξεις για τα υπόλοιπα γλυκαντικά παραμένουν ανεπαρκείς. Είναι ωστόσο χρήσιμο για τις γνώσεις μας και τη σωστή καθοδήγηση των πελατών μας να γνωρίζουμε τους μηχανισμούς που πιθανά οι γλυκαντικες ουσίες να επηρεάζουν τη ρύθμιση γλυκόζης και ινσουλίνης στο σώμα.

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...

Η αυτοπεποίθηση

Σηκώστε το χέρι σας αν έχετε πει ποτέ τη φράση… ‘Μακάρι να είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση’ ή ‘Αν είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση , θα μπορούσα να…’ Σας ακούγεται γνώριμο; Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί για να αποκτήσουμε όλα όσα χρειαζόμαστε και...

Τι σημαίνει σκληρή συζήτηση;

Συγκεντρώσου στις λύσεις, όχι στα προβλήματα  Μια κακή συμπεριφορά δεν είναι ο τρόπος για να ενταχθείς σε μια σκληρή συζήτηση. Μην επισημαίνεις όλα όσα δεν έχουν αποτέλεσμα. Δεν εμπνέει αλλαγή. Κάνει μόνο τους ανθρώπους αμυντικούς....