Οφέλη δίαιτας πριν τις γιορτές

Ποιά είναι τα οφέλη της δίαιτας πριν τις γιορτές;

Είτε τα κιλά μας είναι κανονικά είτε ανήκουμε στην κατηγορία των υπέρβαρων, αν προσέξουμε την διατροφή μας πριν τις γιορτές, βγαίνουμε πάντα κερδισμένοι! Κατά τη διάρκεια των εορτών, είναι πολύ πιθανό να πάρουμε 1-3 κιλά εξαιτίας των χριστουγεννιάτικων γλυκών που υπάρχουν στο σπίτι σχεδόν για 2 εβδομάδες και φυσικά εξαιτίας των οικογενειακών τραπεζιών και ρεβεγιόν που μεταφράζονται σε αρκετό φαγητό και κυρίως το βράδυ. 

Συνήθως προσπαθούμε τα κιλά των εορτών να τα χάσουμε τις επόμενες εβδομάδες. Πολλές φορές είναι πιο εύκολο να χάσουμε αυτά τα λίγα κιλά λίγες εβδομάδες πριν τις γιορτές παρά μετά. Μπορεί οι γιορτές να τελειώνουν μετά την Πρωτοχρονιά, αλλά τα τραπέζια και οι συγκεντρώσεις για την κοπή πίτας καλά κρατούν! Επίσης μην ξεχνάτε ότι μετά την Πρωτοχρονιά ακολουθούν τουλάχιστον άλλες τέσσερεις μεγάλες ονομαστικές εορτές, που σημαίνει ότι τα τραπέζια και τα γλυκά θα παραταθούν για άλλες 2 εβδομάδες. Αυτό συνεπάγεται σε μία παγίωση των ήδη προσληφθέντων κιλών από τις γιορτές. 
Και μπορεί η είσοδος του νέου έτους να συνοδεύεται από μία επανάληψη της περσινής και προπέρσινης υπόσχεσης στον εαυτό μας (το γνωστό «resolution») ότι φέτος θα χάσουμε αυτά τα περιττά κιλά που μας βασανίζουν χρόνια, αλλά τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά δεν φεύγουν μαζί με τους καλικάντζαρους! Αντίθετα μένουν επιβλητικά πάνω στο τραπέζι του σαλονιού μας μέχρι εξαντλήσεως και των τελευταίων αποθεμάτων! (Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η κλασσική ελληνίδα νοικοκυρά παρασκευάζει τόσα γλυκά όσα φτάνουν για να κεραστεί ολόκληρη  η πολυκατοικία ή η γειτονιά!). Είναι πολύ δύσκολο (κυρίως για τις γυναίκες που είναι γνωστή η ροπή τους προς οτιδήποτε εμπεριέχει ζάχαρη) να αρχίσουμε δίαιτα όταν έχουμε τον  πειρασμό των γλυκών συνέχεια μπροστά μας. Τέλος, καθίσταται δύσκολή μια αυστηρή δίαιτα μετά τις γιορτές, δεδομένου ότι ο οργανισμός μας έχει συνηθίσει σε περισσότερα γλυκά και φαγητό (τόσο σε ποσότητα, όσο και σε ποιότητα) οπότε η επαναφορά σε ένα αυστηρό πρόγραμμα διατροφής δεν είναι τόσο εύκολη.  
Συνεπώς, αν χάσουμε 1-3 κιλά πριν τις γιορτές, είναι κάτι που σίγουρα θα το βρούμε μπροστά μας και δεν θα μας βάλει στην διαδικασία να νοιώθουμε τύψεις μετά από κάθε γιορτινό τραπέζι! Επίσης, θα αποτελέσει μια μικρή ασπίδα προστασίας στα άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ή σακχάρου στο αίμα, καθώς με μια προσεχτική δίαιτα αυτές οι τιμές μπορούν να πέσουν λίγο πριν τις γιορτές και να επανέλθουν στα αρχικά επίπεδα μετά τα γιορτινά τραπέζια. 
Ποια δίαιτα θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι και τα Χριστούγεννα?
Θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε σε 1 φορά την εβδομάδα την κατανάλωση γλυκών, δεδομένου ότι θα φάμε αρκετά από αυτά κατά την διάρκεια των εορτών. Επίσης, συνίσταται η κατανάλωση σε μεγαλύτερη συχνότητα ψαριών και λαχανικών και η ελάττωση του κρέατος μιας και όλα τα χριστουγεννιάτικα γεύματα βασίζονται στο κρέας.  Δηλαδή, είναι προτιμότερο να ακολουθήσουμε τουλάχιστον για 2 εβδομάδες μία δίαιτα στα πρότυπα της Μεσογειακής διατροφής, η οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικές ίνες, ω-3 λιπαρά και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. 
Παράδειγμα διατροφής πριν τις εορτές:

ΠΡΩΙΝΟ 
1 φλιτζάνι γάλα (1,5%) με ½ φλιτζάνι δημητριακά ολικής αλέσεως (30 γρ.)
1 ποτήρι φυσικός χυμός πορτοκάλι (2-3 πορτοκάλια)

ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ 
1 φρούτο και τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, τυρί χαμηλών λιπαρών, γαλοπούλα
5-6 αμύγδαλα 

ΓΕΥΜΑ 
200 γρ. κοτόπουλο ή ψάρι ψητό
1 φλιτζάνι μαγειρεμένα Φασολάκια ή φακές
1 μπολ σαλάτα ή βραστά λαχανικά  με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης(30 γρ.)

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ 
2 φρούτα και 1 μπάρα δημητριακών ή 1 φρυγανιά ολικής άλεσης με μέλι
ΒΡΑΔΙΝΟ
1 μεσαία κονσέρβα τόνος στο νερό ή 1 βραστό αυγό
1 μπολ σαλάτα ή βραστά λαχανικά με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...

Η αυτοπεποίθηση

Σηκώστε το χέρι σας αν έχετε πει ποτέ τη φράση… ‘Μακάρι να είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση’ ή ‘Αν είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση , θα μπορούσα να…’ Σας ακούγεται γνώριμο; Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί για να αποκτήσουμε όλα όσα χρειαζόμαστε και...