10 συμβουλές για να γίνει το διάβασμα…παιχνίδι!

Η καθημερινή ρουτίνα μετά το σχολείο μας διδάσκει, σε γονείς και παιδιά, να διαχειριζόμαστε το χρόνο μας, να είμαστε υπεύθυνοι, πειθαρχημένοι και να μην διεκπεραιώνουμε τις προτεραιότητες μας την τελευταία στιγμή. Σας παραθέτω κάποιες συστάσεις όσον αφορά στη μελέτη των παιδιών στο σπίτι, που θα οδηγήσουν στην καλύτερη απόδοσή τους.

  1. Διάλεξε έναν κατάλληλο χώρο για μελέτη, με σωστό φωτισμό και χωρίς αντιπερισπασμούς.
  2. Επέλεξε καθημερινά μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή για την έναρξη της μελέτης. Προτίμησε το παιδί να είναι ξεκούραστο, χωρίς να πεινάει και να νυστάζει.
  3. Να έχεις διαθέσιμα τα κατάλληλα υλικά για τη μελέτη: μολύβια, στυλούς, ξύστρα, γόμα, τετράδια.
  4. Προτείνεται η έναρξη της μελέτης πριν το παιδί ασχοληθεί με το κομπιούτερ και την τηλεόραση.
  5. Ξεκίνησε με τα δύσκολα μαθήματα, όταν το παιδί είναι ξεκούραστο και έχει μεγαλύτερα αποθέματα ενέργειας.
  6. Βάλε χαμηλή μουσική και έχε του διαθέσιμο νερό και κάποιο κολατσιό, εάν το ίδιο το επιθυμεί. Όσο πιο ευχάριστη του είναι η στιγμή, τόσο λιγότερη αντίσταση θα φέρει στο διάβασμα.
  7. Δείξε σεβασμό στο ρυθμό εκμάθησής του. Εάν τα μαθήματα είναι πολλά, δώσε του τη δυνατότητα να κάνει συχνά διαλείμματα σε συγκεκριμένους χρόνους.
  8. Μην το μαλώνεις επειδή δεν αποδίδει όπως εσύ επιθυμείς. Αναγνώρισε την πρόοδο και την προσπάθειά του.
  9. Μην κάνεις το λάθος να του λύνεις εσύ όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Σκοπός της μελέτης είναι το παιδί να μάθει να σκέπτεται και όχι μόνο να παίρνει υψηλούς βαθμούς.
  10. Απέφυγε την ενασχόληση με το διάβασμα αργά το βράδυ, όταν το παιδί και εσύ είσαστε εξουθενωμένοι.

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...

Η αυτοπεποίθηση

Σηκώστε το χέρι σας αν έχετε πει ποτέ τη φράση… ‘Μακάρι να είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση’ ή ‘Αν είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση , θα μπορούσα να…’ Σας ακούγεται γνώριμο; Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί για να αποκτήσουμε όλα όσα χρειαζόμαστε και...