ΑρχικήΘεσσαλονίκηΨυχίατροςΚανταρτζής Σωτήρης
Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής

Κανταρτζής Σωτήρης

Αγ. Σοφίας 10, Θεσσαλονίκη
sotcat@hol.gr
psychotherapy-thessaloniki.gr
Βιογραφικο
Υπηρεσιες
Σεμιναρια

Ονομάζομαι Σωτήρης Κανταρτζής είμαι Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής, ζω και εργάζομαι στη Θεσσαλονίκη.

Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μετά την υπηρεσία υπαίθρου και την ειδίκευσή μου σε διάφορα νοσοκομεία, πήρα τον τίτλο του ειδικού Ψυχιάτρου στην Γ΄ Πανεπιστημιακή Κλινική του ΑΧΕΠΑ, στην οποία υπήρξα και Επιστημονικός Συνεργάτης επί σειρά ετών.

Συμμετείχα σε διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες, εισηγήσεις και προφορικές ανακοινώσεις σε συνέδρια, έχω δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, ενώ είμαι μέλος διαφόρων ιατρικών και ψυχοθεραπευτικών εταιρειών. Για τέσσερα χρόνια κατείχα θέση έμμισθου Ψυχιάτρου σε ιδιωτική Ψυχιατρική Κλινική.

Πέρα από την ιατρική μου ιδιότητα, βασικό κομμάτι της προσέγγισής μου είναι η Ψυχοθεραπεία και συγκεκριμένα η Ψυχανάλυση και η Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία. Παράλληλα η εκπαίδευσή μου και η κλινική μου πρακτική περιλαμβάνουν κι άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις (Συστημική Θεραπεία Ζευγαριών, Τραυματοθεραπεία-EMDR).

Από το 2007 διατηρώ ιδιωτικό ιατρείο στην Θεσσαλονίκη.


Συνοπτικά:

1998: Απόφοιτος Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ
1998-1999: Υπηρεσία Υπαίθρου
2001-2003: Ειδίκευση στην Παθολογία και την Νευρολογία
2003-2007: Ειδίκευση στην Ψυχιατρική (Γ’ Παν/κη Ψυχιατρική Κλινική ΑΧΕΠΑ)
2003-2007: Εκπαίδευση στην Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία (Γ’ Παν/κη Ψυχιατρική Κλινική ΑΧΕΠΑ)
2007: Τίτλος Ψυχιατρικής Ειδικότητας
2007-σήμερα: Ιδιωτικό Ιατρείο στη Θεσσαλονίκη
2009-2013: Ψυχαναλυτική Εκπαίδευση (Βορειοελλαδική Ψυχαναλυτική Εταιρεία)
2010-2011: Εκπαίδευση στην Συστημική Θεραπεία Ζευγαριών (Ινστιτούτο Συστημική Θεραπείας Θεσσαλονίκης)
2014: Εκπαίδευση στην Τραυματοθεραπεία με την μέθοδο EMDR-Eye Movement Desesnsitization and Reprosessing (Ινστιτούτο Τραυματοθεραπείας)
2015-2016: Εκπαιδευτικά Σεμινάρια στην Ψυχοσωματική (Ελληνική Ψυχοσωματική Εταιρεία)

Γενική Ψυχιατρική
Αναφέρεται στην ψυχιατρική εξέταση, διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση των διαφόρων ψυχιατρικών διαταραχών, όπως ψυχώσεις (σχιζοφρένεια, παραληρητικές διαταραχές), συναισθηματικές διαταραχές (κατάθλιψη, μανιοκατάθλιψη), αγχώδεις διαταραχές (διαταραχή πανικού, αγοραφοβία, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, φοβίες), οργανικά ψυχοσύνδρομα (άνοιες), διαταραχές που συνδέονται με την χρήση ψυχοδραστικών ουσιών (αλκοολισμός). Στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης θεραπείας χρησιμοποιούνται, ανάλογα με την περίπτωση, φαρμακευτικές και/ή ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις.

Ψυχοθεραπεία
Η ψυχοθεραπεία γίνεται τόσο σε ατομικό όσο και ομαδικό και οικογενειακό επίπεδο. Εφαρμόζεται μόνη της ή σε συνδυασμό με φάρμακα για την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως άγχος, κατάθλιψη, φοβίες, απεξάρτηση από ουσίες (π.χ. αλκοόλ) κ.α. Εφαρμόζονται στοιχεία ψυχαναλυτικού τύπου ψυχοθεραπείας, όπου γίνεται μια προσπάθεια να κατανοήσει ο θεραπευόμενος την παρούσα ψυχική του κατάσταση σε σχέση με τα σημαντικά πρόσωπα και γεγονότα του παρελθόντος. Παράλληλα, ο θεραπευόμενος εσωτερικεύει τη θεραπευτική σχέση και αρχίζει έτσι να μαθαίνει ένα νέο, υγιή και δημιουργικό τρόπο ύπαρξης με τους άλλους. Σε περιπτώσεις «κρίσεων» λόγω ιδιαίτερων στρεσογόνων καταστάσεων (π.χ. ασθένεια, πένθος, οικογενειακά προβλήματα κλπ), εφαρμόζεται υποστηρικτική ψυχοθεραπεία σε μια προσπάθεια εξωτερίκευσης των συναισθημάτων, καθοδήγησης, ενίσχυσης των αμυνών και αποδοχής του θεραπευόμενου. Στις περιπτώσεις των εξαρτήσεων -και αφού έχει υποχρεωτικά προηγηθεί η σωματική αποτοξίνωση- εφαρμόζονται στοιχεία ψυχοθεραπείας πρόληψης υποτροπής (relapse prevention). Μέσω της ψυχοθεραπείας αυτής, δίνεται η δυνατότητα στον εξαρτημένο να μαθαίνει τρόπους για να χειρίζεται τις επιθυμίες του για χρήση, να εντοπίζει τις καταστάσεις υψηλού κινδύνου για υποτροπή και να φτιάχνει ένα θεραπευτικό πλάνο πρόληψης της υποτροπής, προσαρμοσμένο στον εαυτό του, να βρίσκει εναλλακτικούς τρόπους άντλησης ικανοποίησης κλπ. Για την αντιμετώπιση σεξουαλικών διαταραχών, όπως διαταραχών στύσης, πρόωρης εκσπερμάτισης, ανηδονία κλπ, εκτός από την διερεύνηση και αντιμετώπιση των υποκείμενων σωματικών αιτίων -εάν υπάρχουν- καθώς και τη φαρμακοθεραπεία, εφαρμόζονται συμβουλευτική και στοιχεία ψυχοθεραπευτικών τεχνικών (π.χ. τεχνικές αισθησιακού εστιασμού -Sensate Focus Technique), με στόχο την αποκατάσταση της σεξουαλικής λειτουργίας του ζεύγους.

Συμβουλευτική
Η συμβουλευτική παρέμβαση αφορά ανθρώπους, που τη δεδομένη στιγμή της ζωής τους βιώνουν μια «κρίση» εξαιτίας διαφόρων στρεσογόνων καταστάσεων, όπως π.χ. πένθος, διαζύγιο, προβλήματα στον γάμο, δυσκολίες στη σχέση με τα παιδιά, δυσκολίες στην εργασία ή αντιμετώπιση μιας ασθένειας. Πρόκειται για μια μέθοδο, η οποία βοηθά τα άτομα αυτά να συζητήσουν και να σκεφτούν τα προσωπικά τους προβλήματα, προκειμένου να ανακουφιστούν, να αποκτήσουν μεγαλύτερη κατανόηση και να βρουν κάποια διέξοδο από τις δυσκολίες που τους ταλαιπωρούν.

Διεύθυνση:
Αγ. Σοφίας 10, Θεσσαλονίκη