Επιστροφή στο σχολείο: οικογενειακή υπόθεση!

Είναι αυτή η στιγμή που θα πρέπει, όχι απλά να προετοιμάσουμε τα παιδιά για να επιστρέψουν στα θρανία. Ολόκληρη η οικογένεια προετοιμάζεται για την αλλαγή!

Κάθε αλλαγή είναι στρεσογόνα, χαοτική. Μπορεί όμως να γίνει ήπια, χωρίς εντάσεις, ανησυχίες όταν ολόκληρη η οικογένεια έχει τον δικό της ρόλο μέσα στην αλλαγή.

  • Αρχίστε απλά συζητώντας με το παιδί τι σκέφτεται για την νέα σχολική χρονιά και τι θα ήθελε να πετύχει. Αποφύγετε να σχολιάστε ή να κρίνετε την απάντησή του. Κάθε λέξη, έκφραση του προσώπου, χειρονομία ή δράση εκ μέρους σας δίνει στο παιδί κάποιο μήνυμα σχετικά με την αυτοεκτίμηση του.

  • Τολμήστε  να ρωτήστε ” Πως μπορείς να κάνεις πιο εύκολο και ευχάριστο το σχολείο σου;”. Κανένας δεν μπορεί να μάθει ή να πετύχει αν δεν μπορεί να λάβει ευχαρίστηση από ότι κάνει (#The_inner_ game_school ). Ακούστε τι θα πει!

  • Δείξετε ότι έχετε όλη την διάθεση να προσφέρετε την βοήθεια σας και να το διευκολύνετε να πετύχει τους στόχους του. Ρωτήστε το ” Εγώ πως μπορώ να σε βοηθήσω; ” , “πως ξέρεις ότι με αυτό τον τρόπο θα καταφέρεις να έχεις μια ωραία σχολική χρονιά;”. Οι απαντήσεις του είναι και η δέσμευση του, που με την ενθάρρυνσή και την στήριξη σας θα νιώσει υπεύθυνο, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση να κάνει την νέα του αρχή.

  • Όμως καμία αρχή δεν είναι εύκολη! Θυμηθείτε την πρώτη ημέρα στην δουλειά σας. Κάθε αρχή, όσο καλά και αν προετοιμαστεί κάποιος, συνοδεύεται από ανησυχία, άγχος, φόβο για το άγνωστο. Μην διστάσετε να μοιραστείτε την δική σας εμπειρία όταν αισθανθήκατε άβολα στο νέο σας ξεκίνημα. Αποφύγετε εμπειρίες μακρινές του παρελθόντος σας (φαίνονται σαν ιστορίες που ξεθάβονται από αρχείο, ιδιαίτερα στους έφηβους!).

  • Αφιερώστε τις πρώτες ημέρες σε συζητήσεις ώστε να ανακαλύψετε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του παιδιού σας. Η γενναιότητα, η αγάπη για μάθηση, η περιέργεια, η ηγεσία ίσως να είναι κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του που καθορίζουν τις αποφάσεις του. Κάποια άλλα στοιχεία του μπορεί να χρειάζονται διευκολύνσεις για να αναπτυχθούν και να το βοηθήσουν στους σχολικούς του στόχους.

  • Δώστε του την ευκαιρία να μιλήσει για τις πρώτες του εμπειρίες στο σχολείο λίγο διαφορετικά. ” Σε είδα πολύ χαρούμενο που συνάντησες πάλι τους φίλους σου! Αλλά άκουσα ότι ανησυχείς λίγο. ”. Αφήστε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για όλες τις απαντήσεις. Αφήστε πάντα ανοιχτά παράθυρα επικοινωνίας, δημιουργήστε γέφυρες για να είστε κοντά του.

  • Σεβαστείτε τον ελεύθερο χρόνο, και μην γεμίσετε όλο το πρόγραμμα του με δραστηριότητες. Ακόμα και αν το ζητάει, ζητήστε του να βάλει προτεραιότητες. Κανένας δεν ξεκουράζετε πραγματικά  έχοντας ένα αυστηρό πρόγραμμα υποχρεώσεων, κανόνων και με το μετακινείται συνεχώς εκτός του χώρου του. Αφήστε χρόνο για να μπορεί να βαρεθεί, για να ξεκουραστεί.

  • Και φυσικά ας προετοιμαστούμε κατάλληλα ως γονείς να στηρίξουμε τα παιδιά μας στην νέα τους σχολική χρονιά. Οι περισσότερες οικογένειες προετοιμαζόμαστε οικονομικά, αλλά αμελούμε να δώσουμε προσοχή στην προσωπική ανάπτυξη του μπαμπά και της μαμάς για την νέα αρχή των παιδιών. Διαφορετικοί ρόλοι, διαφορετικές προσωπικότητες, διαφορετικές δεσμεύσεις, κοινοί στόχοι όμως απέναντι στα παιδιά.

  • Η προσωπική προετοιμασία κάθε γονέα ίσως είναι λίγο άγνωστη αλλά ουσιαστική, για να πετύχουν τα παιδιά μας το καλύτερο που μπορούν. Ας δώσουμε προσοχή στα στοιχεία του χαρακτήρα μας που πρέπει να μειώσουμε (πχ. ηγεσία, αυστηρότητα, επιμονή κα. ) και σε αυτά που τα πρέπει να καλλιεργήσουμε ( ενεργητική ακρόαση, δικαιοσύνη, αποδοχή κ.α) για να τα βοηθήσουμε.

  • Για να μπορούμε να στηρίξουμε πραγματικά τα παιδιά απαιτείται χρόνος που πρέπει να διαθέτουμε. Ώρα να σκεφτούμε και να δεσμευτούμε “τι μπορούμε να αφήσουμε πίσω από το πρόγραμμά μας για να έχουμε χρόνο για αυτή την νέα αρχή; “.

Επιστροφή στο σχολείο, σημαίνει ώρα για μάθηση, «προπόνηση», «εξάσκηση» όλων! 

Ως γονείς είστε τα τελικά πρότυπα για τα παιδιά. Κάθε λέξη και κάθε κίνηση σας τα επηρεάζει. Μάθετέ τα να αγαπούν την μάθηση. Είναι το πιο δυνατό όπλο που κανείς δεν μπορεί να τους το πάρει πίσω.

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...

Η αυτοπεποίθηση

Σηκώστε το χέρι σας αν έχετε πει ποτέ τη φράση… ‘Μακάρι να είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση’ ή ‘Αν είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση , θα μπορούσα να…’ Σας ακούγεται γνώριμο; Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί για να αποκτήσουμε όλα όσα χρειαζόμαστε και...