Φυσιολογικές σωματικές μεταβολές κατά την κύηση

Η κύηση αποτελεί μια μια φυσιολογική περίοδο στη ζωή της γυναίκας. Είναι λοιπόν σημαντικό η μητέρα να γνωρίζει ποιες φυσιολογικές αλλαγές επιτελούνται στο σώμα της.

Δέρμα

Κατά την διάρκεια της κύησης σκουραίνουν περιοχές του σώματος όπως οι θηλές των μαστών, μέση γραμμή στην κοιλιά (linea nigra), τα μικρά χείλη του αιδοίου και ο πρωκτός. Κατά την 16η εβδομάδα μπορεί να εμφανιστούν σκουρόχρωμες κηλίδες στο δέρμα του προσώπου. Καθώς προχωρά η κύηση, ο ομφαλός προβάλλει προς τα έξω. Ραγάδες και ραβδώσεις εμφανίζονται στους βραχίονες, στους μηρούς, στους μαστούς και κυρίως στην κοιλιά της εγκύου. Οι ραβδώσεις εμφανίζονται αργά στην εγκυμοσύνη, και παραμένουν καθ’ όλη τη διάρκεια της, άλλα και μετά τον τοκετό.

Φαγούρα παρατηρείται συχνά κατά την κύηση. Μπορεί να είναι τοπική στην περιοχή του αιδοίου και να οφείλεται σε λοιμώξεις ή να είναι γενικευμένη και να οφείλεται σε αυξημένη κατακράτηση χολικών αλάτων η σε ενδοηπατική χολόσταση. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας για την κατάλληλη θεραπεία.

Κινητικό σύστημα

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης οι αρθρώσεις γίνονται ελαστικότερες. Το φαινόμενο αυτό είναι περισσότερο εμφανές στις αρθρώσεις της λεκάνη της εγκύου και αποσκοπεί στην δημιουργία επιπλέον χώρος για την γέννηση του εμβρύου, άλλα σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει και σε έντονο πόνο στο πρόσθιο μέρος της λεκάνης. Η σπονδυλική στήλη παρουσιάζει προοδευτικά λόρδωση και αλλάζει το κέντρο βάρους της μητέρας. Οι αλλαγές αυτές μπορεί να κάνουν το βάδισμα της εγκύου ασταθές.

Σε ποσοστό 5% εμφανίζεται παραισθήσια στον αντίχειρα και στον δείκτη που οφείλεται στην πίεση του μέσου νεύρου.
Στο πρώτο τρίμηνο οι έγκυες συνήθως νιώθουν κούραση και υπνηλία που οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή προγεστερόνης, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο νιώθουν μεγάλη εφορία λόγω των αυξημένων επιπέδων κορτιζόλης

Αιματολογικές μεταβολές

κατά την εγκυμοσύνη αυξάνεται σταδιακά ο όγκος του αίματος κατά 50 %, φθάνοντας το μέγιστο την 20η-24η εβδομάδα. Η καρδιακή συχνότητα αυξάνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης. Το μέγεθος της καρδιάς αυξάνει κατά 10% προκειμένου να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες οξυγόνου του σώματος. Η αύξηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων ξεκινά αργότερα και δεν είναι αναλογική της αύξησης του όγκου του αίματος, με αποτέλεσμα να μειώνεται πλασματικά ο αιματοκρίτης και να παρουσιάζεται το φαινόμενο της φυσιολογικής αναιμίας της κύησης. Μια πτώση του αιματοκρίτη κατά 4 μονάδες στο τέλος της κύησης, αποτελεί φυσιολογικό φαινόμενο.

Τα λευκά αιμοσφαίρια αυξάνουν κατά την διάρκεια της κύησης, ενώ τα αιμοπετάλια ελαττώνονται ελαφρώς.

Αναπνευστικό σύστημα

Οι μεταβολές που συμβαίνουν στους πνεύμονες και στον θώρακα έχουν ως σκοπό να διατηρηθεί σταθερός ο όγκος της θωρακικής κοιλότητας, αντισταθμίζοντας την άνοδο του διαφράγματος που προκαλείται από την αύξηση του μεγέθους της μήτρας.
ουροποιητικό σύστημα. Η συχνοουρία από την πίεση της ουροδόχου κύστης είναι ένα συχνό φαινόμενο στην κύηση. Σπανιότερα παρουσιάζεται πόνος στην πλάτη λόγω κατακράτηση ούρων στους ουρητήρες.

Πεπτικό σύστημα

Πολλές γυναίκες ταλαιπωρούνται από ναυτία και έμετοι κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Κύρια αιτία των συμπτωμάτων αυτών είναι η φυσιολογική αύξηση της χοριακής γοναδοτροπίνης (HCG) στο αίμα. Η μειωμένες περισταλτικές του στομαχιού σε συνδυασμό με την χαλάρωση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση γαστρικών υγρών, καούρα, ναυτία, τάση εμέτου, αυξημένη παραγωγή σάλιου. Σε σπανιότερες περιπτώσεις η υπερλειτουργία του θυροειδή αδένα μπορεί, εκτός των άλλων, να προκαλέσει ναυτία και τάση εμετού. Η υπερέμεση της κύησης δεν θέτει σε κίνδυνο την υγειά της μητέρας και του εμβρύου, εφόσον αντιμετωπισθεί με ενδοφλέβια χορήγηση υγρών, ηλεκτρολυτών και βιταμινών.

Μήτρα

Η μήτρα σε μια μη έγκυο γυναίκα έχει το μέγεθος και το σχήμα ενός αχλαδιού. Πριν την εγκυμοσύνη το μέγεθος της μήτρας είναι 6-8 εκ. , ενώ στο τέλος της κύησης φθάνει τα 35 εκατοστά σε μήκος για να μπορέσει να φιλοξενήσει το έμβρυο. Την 12η εβδομάδα η μήτρα ψηλαφάται η μήτρα στο ύψος της ηβικής σύμφυσης ενώ την 20η εβδομάδα φθάνει στον ομφαλό. Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται η θέση της μήτρα σε κάθε εβδομάδα της κύησης.

somatikes allages

Στις πρωτότοκες γυναίκες ο τράχηλος παραμένει κλειστός μέχρι το τέλος της κύησης, ενώ στις πολύτοκες, και ιδίως προς το τέλος της κύησης, το κατώτερο τμήμα του τραχήλου είναι ανοιχτό η τραχηλική βλέννα κρέμεται μέσα από αυτό. Στο τέλος της εγκυμοσύνης, ο τράχηλος της μήτρας μαλακώνει και μπορεί να ανοίξει για να γεννηθεί το παιδί.

Έξω γεννητικά όργανα

Όσο προχωρά η εγκυμοσύνη, τα έξω γεννητικά όργανα παρουσιάζουν μεγαλύτερη αιμάτωση, γίνονται οιδηματώδη ενώ σπάνια εμφανίζονται κιρσοί λόγω της φλεβικής στάσης. Αρκετά συχνά οι έγκυες έχουν την αίσθηση βάρους ή αύξηση της αισθητικότητας στο δέρμα της περιοχής αυτής.
Ο κόλπος γίνεται σκουρόχρωμος, επιμηκύνεται λόγω της διόγκωσης της μήτρας και αυξάνει η διατατική του ικανότητα. Φυσιολογικά κατά την κύηση αυξάνονται οι κολπικές εκκρίσεις λόγω της αυξημένης αγγείωσης και της διίδρωσης.

Μαστός

Οι μαστοί διογκώνονται μετά την 8η εβδομάδα της κύησης. Γίνονται οιδηματώδης και διαγράφονται οι φλέβες κάτω από το δέρμα. Οι θηλές μεγαλώνουν, επιμηκύνονται και γίνονται ευαίσθητες. Η σταδιακή αύξηση της προλακτίνης στο αίμα κατά την διάρκεια της κύησης διεγείρει την παραγωγή και έκκριση γάλακτος.

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...

Η αυτοπεποίθηση

Σηκώστε το χέρι σας αν έχετε πει ποτέ τη φράση… ‘Μακάρι να είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση’ ή ‘Αν είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση , θα μπορούσα να…’ Σας ακούγεται γνώριμο; Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί για να αποκτήσουμε όλα όσα χρειαζόμαστε και...