Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος

Διαμάντης Άκης

Λοχαγού Δεδούση 3, Αθήνα
triandiamantis@yahoo.gr
akisdiamantis.com
Βιογραφικο
Υπηρεσιες
Σεμιναρια

Πήρα το βασικό μου πτυχίο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο Τμήμα Ψυχολογίας. Συνέχισα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στην Κλινική Ψυχολογία & Ψυχοπαθολογία στο Πανεπιστήμιο Paris 7-Denis Diderot στην Διδακτορική Σχολή Έρευνας στην Ψυχανάλυση.

Αναγορεύτηκα διδάκτωρ στην έδρα της κλινικής ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Παραλλήλως με την ιδιωτική μου δουλειά, έχω εργαστεί σε αρκετούς φορείς ψυχικής υγείας.

Από το 2008 εργάζομαι στην Πανεπιστημιακή Παιδοψυχιατρική Κλινική στο Νοσοκομείο παίδων «Αγία Σοφία», όπου για ένα διάστημα διετέλεσα υπεύθυνος του Κέντρου Εκπαίδευσης & Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Εφήβων.

Ασκώ την ψυχανάλυση και την ψυχοθεραπεία ενηλίκων καθώς επίσης και την ψυχοθεραπεία παιδιού. Άρθρα μου έχουν δημοσιευτεί σε ψυχαναλυτικά περιοδικά και έχω ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

Από το 2009 είμαι υποψήφιο μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και από το 2015 μέλος της Ελληνικής Ψυχοσωματικής Εταιρείας.

Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία

Η ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία εστιάζει στη συμμετοχή των ασυνείδητων παραγόντων στις συναισθηματικές και διαπροσωπικές διεργασίες που βρίσκονται στη βάση της ψυχοπαθολογίας. Μέσα από την αλληλεπίδραση με τον θεραπευτή, αναπαραγάγονται και αναλύονται επαναλαμβανόμενα μοτίβα δυσπροσαρμοστικών συμπεριφορών και σχέσεων του ασθενούς.
Η ψυχοθεραπεία αποτελεί ενδεικνυόμενη θεραπεία στα περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών άγχους, των συναισθηματικών διαταραχών, των εξαρτήσεων, των διατροφικών διαταραχών, των διαταραχών προσωπικότητας, των ψυχωτικών διαταραχών.
Τα οφέλη, όμως, της ψυχοθεραπείας δεν αφορούν μονάχα συγκεκριμένες παθολογίες, αλλά και άγχη και συγκρούσεις που πλήττουν τον οποιονδήποτε. Επί παραδείγματι, μέσω της ψυχοθεραπείας μπορεί να βοηθηθεί κάποιος στην επίλυση των συγκρούσεων με τον σύντροφό του, στην αντιμετώπιση σημαντικών αλλαγών στη ζωή του (διαζύγιο, θάνατος αγαπημένου προσώπου, απώλεια δουλειάς), στην αποδοχή και διαχείριση ενός σοβαρού προβλήματος υγείας, στην αντιμετώπιση σεξουαλικών προβλημάτων οργανικής ή ψυχικής αιτιολογίας.


Ψυχανάλυση

Η ψυχαναλυτική μέθοδος βασίζεται στον ελεύθερο συνειρμό, μια διαδικασία κατά την οποία ο θεραπευτής ζητά από τον ασθενή να μιλήσει όσο πιο αυθόρμητα μπορεί για οτιδήποτε του έρχεται στο μυαλό και να αποφύγει κάθε συνειδητή προσπάθεια να διασκευάσει τα λεγόμενά του. Μέσα από τα λεγόμενα του ασθενούς (προβληματισμούς, φόβους, φαντασιώσεις, όνειρα, μνήμες) βρίσκουν πεδίο έκφρασης ασυνείδητες επιθυμίες που προκαλούν άγχος και εγείρουν αμυντικούς μηχανισμούς.
Έργο του ψυχαναλυτή είναι να βοηθήσει τον αναλυόμενο να κατανοήσει τη φύση και την αιτία των συγκρούσεών του, ούτως ώστε τα συμπτώματά του να μειωθούν σε ένταση και σε συχνότητα ή ακόμα και να εξαλειφθούν. Ο ψυχαναλυτής μέσω της ερμηνείας φέρνει τις ασυνείδητες σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές στο επίπεδο της συνειδητής επίγνωσης. Η διαδικασία αυτή απαιτεί μεγαλύτερη συχνότητα συνεδριών και διάρκεια στο χρόνο.


Ψυχοθεραπεία παιδιού

Ενίοτε συναισθηματικές δυσκολίες μπορεί να εμπλακούν στην ανάπτυξη του παιδιού. Το παιδί μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα συμπεριφοράς στο σχολικό ή οικογενειακό περιβάλλον, να αγχώνεται χωρίς προφανή αιτία ή να δείχνει θλιμμένο.
Η ψυχοθεραπεία παιδιού αποτελεί μια μέθοδο αντιμετώπισης των εν λόγω δυσχερειών μέσω της διερεύνησης των βαθύτερων σκέψεων και συναισθημάτων στα οποία οφείλονται.
Ο θεραπευτής παρατηρεί, αναγνωρίζει και απαντά μέσω του λόγου και του παιχνιδιού στο υλικό που του επικοινωνεί το παιδί.
Η συναλλαγή με το θεραπευτή βοηθά το παιδί να νοηματοδοτήσει τις εμπειρίες του αντί να προσπαθεί να τις εκτονώσει μέσω της πράξης.


Συμβουλευτική γονέων

Η συμβουλευτική εργασία με τους γονείς αποσκοπεί στο να νοηματοδοτηθεί η συμπεριφορά του παιδιού τους και να διερευνηθεί ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει σε ολόκληρη την οικογένεια.
Επιπρόσθετα, δίνεται η ευκαιρία μιας συνολικής αποτίμησης του γονεϊκού ρόλου.
Συχνά, προκύπτουν γεγονότα που μπορεί να διαταράσσουν την καθημερινότητα της οικογένειας και να επαναπροσδιορίζουν τις σχέσεις των μελών της. Παραδείγματος χάριν, η έλευση ενός δεύτερου παιδιού, μια ασθένεια, μια απώλεια, ένα διαζύγιο κ.ο.κ. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να μην απαιτείται η ατομική παρακολούθηση ενός μέλους της οικογένειας, αλλά η υποστήριξη του γονεϊκού ζεύγους μέσω μιας συμβουλευτικής εργασίας.


Σεμινάρια

Πρόκειται για ετήσιους σεμιναριακούς κύκλους που απευθύνονται σε τελειόφοιτους φοιτητές και επαγγελματίες ψυχικής υγείας ή συναφών κλάδων.
Η θεματική τους αφορά την ψυχοπαθολογία και τη θεωρία και εφαρμογή της ψυχαναλυτικής σκέψης.

Διεύθυνση:
Λοχαγού Δεδούση 3, Αθήνα