Ονυχομηκυτιάσεις









 
 

 

Η ονυχομυκητίαση θεραπεύεται. Αρκεί να το θελήσετε εσείς

Οι μύκητες κατατάσσονται σε ένα ξεχωριστό βασίλειο, το βασίλειο των μυκήτων. Η πλειοψηφία των μυκήτων βρίσκεται στο έδαφος σαν σαπρόφυτα ή σαν παράσιτα των φυτών. Ένας μικρός αριθμός παρασιτεί επίσης στα ζώα και στον άνθρωπο.

          Α. Απλές γνώσεις ονυχομυκητίασης

Τα συμπτώματα της ονυχομυκητίασης περιλαμβάνουν, εκτός από την αλλαγή του χρώματος, και τα παρακάτω: 1) Νύχια που ξεφλουδίζουν στην επιφάνεια ή είναι εύθρυπτα. 2) Παχιά νύχια που κόβονται δύσκολα.3) Πόνο στα νύχια. Στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη(λόγω των κλειστών υποδημάτων) είναι συνηθισμένο φαινόμενο στον ενήλικο πληθυσμό. Eιδικότερα για τα νύχια των κάτω άκρων η συχνότητα της πάθησης φαίνεται να πλησιάζει το 30%. Στα παιδιά η συχνότητα είναι μάλλον μικρότερη. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου φοριούνται  ανοικτά  υποδήματα,  η  ονυχομυκητίαση των ποδιών είναι σπάνια.  

       Οι μύκητες μεταδίδονται από πολλά συνηθισμένα μέρη όπως: γύρω από πισίνες, στα ντούς, στην αμμουδιά ακόμη και στον κήπο. Είναι επίσης πιθανόν να μολυνθούμε, αν χρησιμοποιούμε στα νύχια των χεριών και των ποδιών μας μη αποστειρωμένα εργαλεία, τα οποία έχουν προηγουμένως χρησιμοποιηθεί από κάποιον άλλο που έχει την μόλυνση.                         

        Τις περισσότερες φορές η μόλυνση αρχίζει όταν οι μύκητες εισχωρήσουν κάτω από το νύχι, μετά από ένα τραυματισμό, αν για παράδειγμα πέσει ένα βαρύ αντικείμενο στο πόδι μας, σκοντάψουμε κάπου η κόψουμε τα νύχια  μας πολύ κοντά. Η ονυχομυκητίαση δεν σχετίζεται ιδιαίτερα με την προσωπική υγιεινή. Πολύ απλά πράγματα  όπως ένα κτύπημα στο νύχι ή τα στενά παπούτσια, μπορεί να αδυνατίσουν το νύχι και να εκθέσουν την κοίτη του στη μόλυνση. Επίσης τα ακρυλικά νύχια, τα βερνίκια νυχιών-ακόμη και το ίδιο το νύχι-μπορεί να δημιουργήσουν συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη της μόλυνσης.

        Πιο συχνά παθαίνουν ονυχομυκητίαση τα άτομα που έχουν ιστορικό μυκητίασης στις μεσοδακτύλιες πτυχές και σε άτομα που ιδρώνουν πολύ τα πόδια τους. Επειδή είναι μόλυνση , ενδέχεται να μεταδοθεί από ένα άνθρωπο σε άλλον ή να εξαπλωθεί από ένα νύχι σε άλλο. Σε αυτό συμβάλλουν οι νυχοκόπτες και οι λίμες των νυχιών που μπορεί να μεταφέρουν τον μύκητα από ένα μολυσμένο νύχι στα άλλα που είναι υγιή. Η περιφερική ονυχομυκητίαση δεν είναι μεταδοτική, αλλά προσβάλλει μόνο τους ασθενείς που έχουν θετικό κληρονομικό ιστορικό. Άλλοι παράγοντες που ευνοούν την μόλυνση  είναι: η ηλικία(πάνω από τα 50 χρόνια), το μήκος των  νυχιών(μήκος του ελεύθερου άκρου πάνω από 3mm φαίνεται να ευνοεί τον εποικισμό μυκήτων και βακτηριδίων κάτω από το νύχι), η κολύμβηση κ.ά.





 

         Η ονυχομυκητίαση δεν υποχωρεί μόνη της, χρειάζεται θεραπεία. Αν δεν την θεραπεύσομε, το  νύχι  καταστρέφεται  ολοκληρωτικά. Επί πλέον στους ηλικιωμένους οδηγεί σε επιμολύνσεις των κάτω άκρων, ενώ προκαλεί πόνο και προβλήματα σχετικά με την εφαρμογή των υποδημάτων. Τα ίδια ισχύουν και για τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, κυκλοφορικά προβλήματα ή έχουν εξασθενημένο ανοσολογικό σύστημα. Κάποιοι δοκιμάζουν από μόνοι τους κρέμες, επιφανειακές αγωγές ή άλλες αυτοσχέδιες θεραπείες χωρίς αποτέλεσμα.  Όμως η θεραπεία από του στόματος μπορεί να βοηθήσει. Το αποτέλεσμα της γίνεται ορατό όταν βγεί το νέο καθαρό νύχι(6-9 μήνες μετά το τέλος της θεραπείας). Εξ άλλου το φάρμακο παραμένει στο νύχι για 4-6 μήνες(ανάλογα με την αγωγή που θα επιλέξει ο δερματολόγος) μετά το τέλος της θεραπείας. Η αφαίρεση με νυχοκόπτη του νυχιού που έχει προσβληθεί θα συμβάλλει στην γρηγορότερη θεραπευτική ανταπόκριση. Σε ένα ποσοστό ασθενών, το οποίο κυμαίνεται στο 20-30%, η θεραπεία αποτυγχάνει. Ο δερματολόγος σας θα κρίνει τα αίτια της αποτυχίας και θα αποφασίσει για τις εναλλακτικές λύσεις. Η τελευταία λύση είναι η χειρουργική αφαίρεση ή η χημική καταστροφή του νυχιού και αφού έχουν αποτύχει όλες οι συντηρητικές θεραπείες.     

  Β. Οδηγίες κατά την διάρκεια της θεραπείας και μέτρα πρόληψης

  • Μη χρησιμοποιείτε βερνίκι νυχιών σε νύχια που μπορεί να έχουν μολυνθεί.
  • Μη μοιράζεστε με άλλους παπούτσια, νυχοκόπτες ή λίμες.

Ονυχομυκητίαση χεριών

  • Αποφεύγετε όσο είναι δυνατόν τη συχνή επαφή (βρέξιμο) των χεριών σας με το νερό.
  • Όταν πλένετε τα χέρια σας να τα σκουπίζετε πολύ καλά (καλό στέγνωμα).                                                                                             
  • Αν το επάγγελμα σας επιβάλλει συχνή επαφή των χεριών σας με το νερό, φορέστε προστατευτικά γάντια (υφασμάτινα+ελαστικά).

Ονυχομυκητίαση ποδιών

  • Να φοράτε παπούτσια που δεν σας στενεύουν (τουλάχιστον ένα εκατοστό απόσταση από το άκρο του δακτύλου έως το παπούτσι). Όχι στα παπούτσια με μυτερό σχήμα ή με λεπτή σόλα. Συνιστάται η αντικατάσταση των παλιών  υποδημάτων και ο τακτικός αερισμός αυτών που φοράτε.
  • Να φοράτε κάλτσες(όχι πολύ στενές) που απορροφούν τον ιδρώτα (μη συνθετικές) και να τις αλλάζετε καθημερινά.                                                                                                    

  • Όταν πλένετε τα πόδια σας, να τα σκουπίζετε πολύ καλά (καλό στέγνωμα)
  • Να χρησιμοποιείτε πάντα καθαρή πετσέτα για το σκούπισμα των ποδιών σας
  • Τα αθλητικά παπούτσια πρέπει να είναι καλής ποιότητας και κατασκευής. Τα καλοκαίρι προτιμάτε τα ανοικτά παπούτσια.
  • Αποφυγή βαδίσματος με γυμνά πόδια στα κολυμβητήρια, γυμναστήρια κ.λ.π.
  • Τακτική χρήση αντιμυκητιασικής πούδρας στα πόδια (ανάμεσα στα δάκτυλα).

Και μη ξεχνάτε:

  • Να φροντίζετε τακτικά τα νύχια σας
  • Να τα κόβετε κοντά
  • Να τα κόβετε τετραγωνισμένα στην άκρη.
  • Να διασφαλίζετε την αποστείρωση των εργαλείων, όταν κάνετε μανικιούρ-πεντικιούρ ή ο κάθε πελάτης-ισσα να έχει τα δικά του εργαλεία.

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Τι είναι ο Αυτισμός;

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για...

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...

Η αυτοπεποίθηση

Σηκώστε το χέρι σας αν έχετε πει ποτέ τη φράση… ‘Μακάρι να είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση’ ή ‘Αν είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση , θα μπορούσα να…’ Σας ακούγεται γνώριμο; Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί για να αποκτήσουμε όλα όσα χρειαζόμαστε και...