Παιδική παχυσαρκία

Ο επιπολασμός της παιδικής παχυσαρκίας αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς παγκοσμίως. Η παιδική παχυσαρκία συσχετίζεται με πολλούς παράγοντες κινδύνου με ανάπτυξη καρδιοπάθειας στο μέλλον συμπεριλαμβανομένων και άλλων χρόνιων ασθενειών όπως η υπερλιπιδαιμία, η υπερσουλιναιμία, η υπέρταση και η αρχή της αθηροσκλήρωσης, Επίσης, η παιδική παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αυτοεκτίμηση το παιδί και σε κατάθλιψη.

Μελέτες δείχνουν ότι η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα ιατρικά προβλήματα που επηρεάζουν τα παιδιά και τους εφήβους που ζουν στις ανεπτυγμένες χώρες. Περίπου το 15% των εφήβων (ηλικίας 12-19 ετών) και παιδιά (ηλικίας 6-11 ετών ) είναι παχύσαρκοι. Οι αριθμοί αυξάνονται συνεχώς καθώς η παιδική παχυσαρκία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την υγεία μας.    Αιτίες της παιδικής παχυσαρκίας είναι η μειωμένη φυσική δραστηριότητα, η επίδραση της τηλεόρασης, η αυξημένη κατανάλωση λίπους και αναψυκτικών και ταχυφαγείων (fast food) καθώς και ορμονικοί και ψυχολογικοί παράγοντες.

Λύσεις για την παιδική παχυσαρκία

Η λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι δύσκολο αντιμετωπίσιμο. Το πρόβλημα δεν προέρχεται από τους γονείς με το να πουν στα παιδιά να μην τρώνε πολύ. Είναι πρόβλημα το οποίο θέλει συνεργασία μεταξύ σχολείου-γονέων και πολιτείας. Στο σχολείο θα πρέπει να απαγορευθούν κάποια τρόφιμα τα οποία δεν είναι κατάλληλα για κατανάλωση όπως σνακ (πατατάκια, γαριδάκια, χυμούς με προσθήκη ζάχαρης, προϊόντα με πολύ ζάχαρη, σοκολάτες και γλυκά).

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γονείς έχουν μάθει στα παιδιά τους να τρώνε περισσότερο κρέας σε σχέση με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών καθώς επίσης καταφεύγουν στη λύση του χαρτζιλικιού  όταν πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο αγνοώντας για την ποιότητα του φαγητού που θα καταναλώσει το παιδί τους στο σχολείο. Έτσι, το παιδιά και ιδιαίτερα του δημοτικού χρειάζονται εκπαίδευση στο θέμα της διατροφής.Όσον αφορά την  πολιτεία έχει ήδη θεσμοθετήσει νομοθεσία (ΦΕΚ 1183/31.08.2006) για τα ποια τρόφιμα θα πωλούνται και ποια θα απαγορεύονται στα σχολικά κυλικεία.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στα σχολικά κυλικεία θα πρέπει να διατίθενται:

· Σάντουιτς – τόστ τυποποιημένα

Με ψωμί ολικής αλέσεως ή λευκό. Συνιστάται ολικής αλέσεως.
Με τυρί ή και γαλοπούλα.
Από τα λαχανικά επιτρέπεται η προσθήκη ντομάτας.
Χωρίς μαγιονέζα.
Δεν συνιστάται η προσθήκη βουτύρου ή μαργαρίνης. Αν προστεθεί μαργαρίνη τότε η περιεκτικότητα της σε trans λιπαρά δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων.

· Απλά αρτοσκευάσματα.
Όλα τα απλά αρτοσκευάσματα (άρθρο 113 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, Γενικό Χημείο του Κράτους, 1998): όπως οι φρυγανιές, τα αρτίδια, τα φρατζολάκια, τα σησαμένια κουλούρια, τα παξιμάδια, τα κριτσίνια (αν περιέχονται λιπαρές ουσίες τα trans λιπαρά δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 2% των ολικών λιπιδίων), σε ατομική συσκευασία (έως 50 g.).

· Διάφορα αρτοσκευάσματα:
Α. Σταφιδόψωμο, σε ατομική συσκευασία, (έως 60 g.)
Β. Μουστοκούλουρα, σε ατομική συσκευασία, (έως 60 g.)
Γ. Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση, σε ατομική συσκευασία (έως 60 g.) με τις παρακάτω προδιαγραφές:
1. Η περιεκτικότητά τους σε trans λιπαρά να μην υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων.
2. Ανά 100 γραμμάρια προϊόντος: (α) η ζάχαρη να μην υπερβαίνει τα 10 g., (β) τα ολικά λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα 10 g., (γ) τα κορεσμένα λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα 5 g. και (δ) το νάτριο να μην υπερβαίνει τα 0,5 g.
Δ. Τυρόπιτα – σπανακόπιτα, (βάρους έως 200 g.)
Με τυρί φέτα ή κασέρι

· Γιαούρτι « παντός τύπου», χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες.
Συνιστάται γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά.

· Φρέσκα φρούτα (μήλο, αχλάδι), καλά πλυμένα και σε ατομική συσκευασία.

· Ξηρά φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα χωρίς κουκούτσι), σε ατομική συσκευασία (έως 50g).

· Γάλα χαμηλό σε λιπαρά, γάλα πλήρες και γάλα με κακάο χωρίς συνθετικές
γλυκαντικές ουσίες, σε ατομική συσκευασία (έως 250 ml για το γάλα με κακάο, έως 330 ml για το σκέτο γάλα). Συνιστάται γάλα χαμηλό σε λιπαρά

· Ρυζόγαλο απλό, κρέμα απλή ( χωρίς προσθήκη άλλων συστατικών και έως 150ml).

· Φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός), χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, σε ατομική συσκευασία (έως 330 ml).

· Εμφιαλωμένο νερό του 0,5 λίτρου.

Δημοφιλείς Γιατροί

Δήμητρα Πράπα

ΕΥΝΑΡΔΟΥ 8
Γενικός Γιατρός

Μεχρνταντιάν Μέχρνταντ (Μιθριδάτης)

Βασιλική Ταβάκη 36, Θέρμη, 57001

Παπαδημητρίου Στέργιος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 23,Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Ανάπτυξη λόγου

Πως μπορώ ως γονέας να διευκολύνω το παιδί μου στην ανάπτυξη του λόγου; ✔   Να ενθαρρύνετε έως τον πρώτο χρόνο κάθε μορφή επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης με το παιδί, π.χ. εκφράσεις προσώπου, χαμόγελα, γέλια, νεύματα, κοιτάγματα. ✔   Να...

Η αυτοπεποίθηση

Σηκώστε το χέρι σας αν έχετε πει ποτέ τη φράση… ‘Μακάρι να είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση’ ή ‘Αν είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση , θα μπορούσα να…’ Σας ακούγεται γνώριμο; Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί για να αποκτήσουμε όλα όσα χρειαζόμαστε και...

Τι σημαίνει σκληρή συζήτηση;

Συγκεντρώσου στις λύσεις, όχι στα προβλήματα  Μια κακή συμπεριφορά δεν είναι ο τρόπος για να ενταχθείς σε μια σκληρή συζήτηση. Μην επισημαίνεις όλα όσα δεν έχουν αποτέλεσμα. Δεν εμπνέει αλλαγή. Κάνει μόνο τους ανθρώπους αμυντικούς....